EK U19

**EK onder 19**

Het EK onder 19 is een internationaal voetbalevenement dat tweejaarlijks wordt georganiseerd door de UEFA. Het toernooi is bedoeld voor nationale voetbalelftallen waarvan de spelers jonger zijn dan 19 jaar.

**Geschiedenis**

Het EK onder 19 werd voor het eerst gehouden in 1948 en heette toen het UEFA Junioren Kampioenschap. De eerste winnaar was Frankrijk. Het toernooi werd aanvankelijk om de drie jaar gehouden, maar werd in 1980 omgeschakeld naar een tweejaarlijks evenement.

**Formaat**

Het EK onder 19 wordt gespeeld in twee fasen: een kwalificatiefase en een eindtoernooi.

* **Kwalificatiefase:** De kwalificatiefase bestaat uit een groepsfase en play-offs. De landen worden ingedeeld in groepen van vier of vijf teams. De beste twee teams uit elke groep plaatsen zich voor de play-offs, waarin ze strijden om de laatste plaatsen voor het eindtoernooi.
* **Eindtoernooi:** Het eindtoernooi bestaat uit acht teams die strijden om de titel. De teams worden ingedeeld in twee groepen van vier teams. De beste twee teams uit elke groep plaatsen zich voor de halve finales. De winnaars van de halve finales spelen de finale.